احياي درختان باغ تاريخي بهلگرد بيرجند

مدير پايگاه پژوهشي باغ‌هاي تاريخي استان خراسان جنوبي با بيان مطلب فوق به ميراث آريا(chtn) گفت: به دليل اين که باغ بهلگرد از اواخر دهه 50 هجري شمسي کاربري اصلي خود را از دست داد،بخشي از گونه‌هاي درختان اوليه باغ از بين رفته‌اند.

اقدس کرم‌پور افزود:گونه‌هاي موجود در باغ را مي‌توان در دو گروه مجزاي بارآور و تزييني دسته‌بندي کرد که گونه‌هاي تزئيني شامل کاج،‌سرو، سپيدار و چنار در محورهاي اصلي باغ قرار گرفته‌اند.

وي خاطرنشان کرد:اين درختان نقش شکل‌دهي به مسيرها و محورهاي اصلي را مانند ديگر باغ‌هاي بيرجند دارند و علاوه بر اين براي ايجاد سايه هم مورد استفاده قرار مي‌گيرند و در برابر شرايط سخت جوي مقاومت خوبي دارند.

اين مقام مسئول در ادامه تصريح کرد: تعدادي از درختان کاج شمال به جنوب باغ بهلگرد از بين رفته و تا حدودي به منظر آن آسيب‌ رسيده است، خوشبختانه با توافق بين اوقاف و ميراث فرهنگي،‌برنامه بلند‌مدتي براي احياي گياهان و درختان باغ در دست اجرا است.

مدير پايگاه پژوهشي باغ‌هاي تاريخي استان خراسان جنوبي گفت: گروه ديگر درختان، يعني درخت‌ها و درختچه‌هاي ميوه شامل سيب، زردآلو، انار، پسته، انگور، توت، شاه‌توت و زرشک در بين باغ پراکنده شده‌اند.

کرم پور از نقاط قوت باغ به دو مخزن کشت درخت اشاره کرد که در دو سوي باغ قرار دارد و با اندکي رسيدگي منبع مناسبي براي تامين گياهان جايگزين و درختان فرسوده است.

وي در ادامه تاکيد کرد: اين مخازن از ديرباز در باغ وجود داشته‌اند، به دلايل مذکور نياز به سامان‌دهي و احيا دارد.

اين مقام مسئول يادآور شد: با همه اين مسائل به دليل حضور مداوم روستاييان منطقه در باغ و رسيدگي اين افراد در وضعيت مناسبي قرار دارد و در زمان بازديد آن احساس باغ ايراني به خوبي لمس مي‌‌شود.

کرم پور افزود:باغ مزبور و درختان داخل آن با يک رشته قنات که از طرف اندروني به طرف بيروني هدايت شده است، آبياري مي‌شود و از جمله قسمت‌هاي به وجود آمده در بيروني بايد به استخر کنار بنا اشاره کرد.

وي اضافه کرد: قناتي که آب باغ را تامين مي کند از رشته کوه باقران سرچشمه مي‌گيرد و حجم آن نسبت به ديگر باغ‌ها بيشتر است به همين دليل هنگام حرکت در باغ، وجود آب به خوبي احساس مي‌شود.

وي با بيان اينکه مسير آب در راستاي محور طولي باغ و از جنوب به شمال است، ادامه داد: آب پس از ورود از ضلع شمالي وارد استخر و روي عمارت اصلي سرازير شده و با عبور از فضاي مجاور عمارت روبرو وارد باغ شده است و با انشعاب‌‌هاي متعدد کار آب رساني به همه باغ انجام مي‌شود.

وي تصريح کرد: در حال حاضر مجموعه اقدامات پژوهشي در خصوص مسيرهاي اوليه حرکت آب و مسائل ديگر در حال انجام است تا اقدامات لازم را در خصوص احياي آن صورت گيرد./117

انتهای پیام/

کد خبر 138812092